Recenzie: Pantera Neagră (Black Panther)

5

Black Panther este cel mai nou și cel mai în vogă film de la Marvel. S-au creat destul de multe așteptări și o imagine generală bună asupra filmului. Cei drept, asta și din cauza complotului dejucat pus la cale de fanii DC Comics de pe Rotten Tomatoes. Filmul este într-adevăr unul bun, ne aduce mai aproape de mult așteptatul Infinity War, însă încercați să vă moderați așteptările. Mai multe despre film în recenzia ce urmează.

Acțiunea se concentrează pe Wakanda și pe poporul acesteia. Deși o țară din lumea a treia, despre care nu se știau foarte multe, Wakanda deținea una dintre cele mai prețioase resurse din univers: vibranium. Legenda acestei țări începe cu mult înainte de formarea primelor popoare. Se spune că atunci când s-a format această țară, cinci triburi luptau pentru supremație. Într-un final patru dintre ele s-au aliat, iar sub protecția zeiței panteră Bast, un rege a fost ales. Acesta deținea puterea panterei și avea să ducă Wakanda pe cele mai înalte culmi.

2.jpg

Revenind în zilele noastre, după tragica moarte a regelui  T’Chaka (John Kani) prezentată în Winter Soldier, a venit rândul fiului său T’Challa (Chadwick Boseman) să urce pe tronul Wakandei. Ritualul de încoronare este în detaliu prezentat, fiind unul dintre cele mai frumoase momente ale filmului. În ziua alegerii, fiecare lider de trib avea dreptul să conteste încoronarea și să-l provoace pe T’Challa la lupta pentru tron. Deși niciunul dintre reprezentanții triburilor aflați de față nu îl provoacă la luptă, prințul va avea parte totuți de o luptă. M’Baku (Winston Duke), liderul tribului Gorilei, cel de-al cincilea trib care s-a retras în munți, va contesta încoronarea prințului. Ce s-a întâmplat în luptă vă invit să vedeți, însă cred că intuiți cine a câștigat.

1

La scurt timp dupa încoronarea lui T’Challa apar și problemele. Este nevoit să părăsească Wakanda și să plece într-o misiune. Un anume Ulysses Klaue (Andy Serkis) furase vibranium pentru al vinde altor națiune. Vedeți voi, așa cum spuneam la început, vibraniumul era un material foarte prețius cu ajutorul căruia se putea dezvolta tehnologii extrem de dezvoltate. Cine dețiunea vibranium putea ușor să conducă lumea. Daca vă întrebați de ce Wakanda, care literalmente avea un munte de vibranium și a căror tehnologie era cu sute de ani mai înaintată decât a americanilor, nu își exercita puterea în lume, ei bine cultura lor era să-și protejeze propria țară și să stea departe de probleme. De mii de ani stăteau ascunși de ochii lumii, nefiind vazuți decât o simplă țară „de păstrori” din lumea a treia.

3

În călătoria sa spre Korea de Sud, acolo unde Klaue avea să vândă vibraniumul furat unui cumpărător american, T’Challa dă peste un individ misterios ce făcea parte din gașca lui Klaue. Acest individ părea că știe câte ceva despre vibranium și chiar despre Wakanda. Avea chiar și un inel asemănător cu cel pe care T’Challa l-a primit de la tătăl său. Cine era acest misterior, ce legătură avea el cu Wakanda și cu familia regală, dar și ce se va întâmpla cu Klaue vă invit să aflați mergând la cinema.

6.jpg

Black Panther este un produs Marvel foarte bine conturat. Deși personajul Panterei nu este la fel de popular precum Iron Man, Thor sau ceilalți Răzbunători, Chadwick Boseman reușește să susțină acest personaj și să-i facă loc în marea confruntare cu Thanos. Destul de interesant și contrastul dintre percepția despre țările africane și tehnologia și modernismul din Wakanda, o oază în inima Africii. Extrem de interesant și captivant totodată este ritualul complex de încoronare, nu trebuie să ratați partea asta cu siguranță. De punctat este și faptul că deși filmul are secvențele lui de umor, nu se compară cu acel umor cu care ne-a obișnui Marvel în ultimele filme, precum Thor RagnarokÎn concluzie, dacă sunteți fan super-eroi și univers Marvel, vă recomand să mergeți la Black Panther. P.S. – sunt 2 scene post credit.

4

Filmul are premiera pe 16 februarie și este distribuit de Forum Film.

Reclame

Un comentariu

  1. crystygye · martie 11, 2018

    L-am vazut la cinema Pantera neagra, mi-a placut nota 10.
    http://www.portalultautv.com/pantera-neagra-black-panther-2018/

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s