Recenzie: Pumni de piatră (Hands of Stone)

5

Pumni de piatră, așa era supranumit campionul mondial la box din 1980, Roberto Duran, un tip ambițios, care toată viața lui a luptat și a demonstrat de ce e în stare. Filmul face parte din seria celor inspirate din fapte reale, filme pe care eu le îndrăgesc de-a dreptul. În ultimul timp am văzut multe filme de gen și toate au un fel de efect plăcut asupra mea. Partea de final, când sunt prezentate adevăratele fapte, oferă, poate, cea mai plăcută stare. Pumni de piatră, așa cum spuneam, ne prezintă ascensiunea pugilistului din Panama, așa cum a început ea din copilărie și până avea să dezbată titlul mondial. Mai multe vă spun în rencezia ce urmează.

Roberto Duran (Edgar Ramírez), s-a născut în Panama, pe vremea când renumita Zonă de Canal din Panama era sub conducerea Statelor Unite ale Americii. Încă de atunci a dezvoltat o puternică ură față de americani, pentru că le îngrădeau libertatea. Nu mai spun că peste ani, tatăl său de naționalitate americană, a părăsit-o pe mama lui. Iată, deci, un motiv în plus să nu-i sufere pe americani. Până atunci însă, să ne concentrăm puțin pe perioada copilăriei lui. Trăia într-o familie săracă cu mulți copii, dar era ambițios de mic, știa ce vrea și nu înceta să surprindă. Deși la început antrenorul de box nu a vrut să-l primească, dupa ce l-a văzut luptând s-a convins ca va ajunge mare.

1

Astfel, după câțiva ani, i-a aranjat o întâlnire cu Carlos Eleta (Rubén Blades), care avea să-i devină impresar. Acesta, văzând talentul său înnăscut, se decide să îi obțină un antrenor pe măsură. Un vechi prieten de-al lui, o legendă a boxului din acea perioadă, Ray Arcel (Robert De Niro), va începe să-l antreneze pe „sălbaticul” Roberto Duran. Nu au fost ei de fiecare dată pe aceeași lungime de undă, dar Ray a reușit să scoată tot ce era mai bun din Roberto. L-a învățat că în box nu contează numai pumnii, ci mai ales, capul și mintea. Mintea trebuie să fie mereu limpede și trebuie să ai mereu pregătită o strategie pe termen lung a meciului.

În scurt timp avea să concureze pentru centura de campion mondial împotriva lui Ray Leonard (Usher Raymond), cel mai titrat pugilist din acea vreme. Eu vă invit să aflați deznodământul acelui meci, precum și ce a urmat după, mergând la cinema. Lucrurile nu au fost mereu roz pentru „bestia” Duran și orice urcuș are și un coborâș. Trebuie să știi să te controlezi și să treci peste toate.

2

Filmul mi-a plăcut surprinzător de mult. Nu mă așteptam să ma implice atât de mult în poveste, la un moment dat mă foiam în scaun și eram parcă în ring. Mă pregăteam să parez o lovitură și să las KO adversarul. Are și puțin umor pe ici pe colo, unele fapte fiind prezentate într-o manieră umoristică. Sunt introduse și aspecte din viața personală a lui Duran și vă vine să credeți sau nu, dar a avut un copil cam la fiecare KO pe care îl dădea. Per total, Roberto Duran rămâne unul dintre cei mai emblematici pugiliști din toate timpurile, a câștigat centura de campion mondial pentru mai multe categorii de-a lungul carierei sale. Acest film merită văzut fie că sunteți fani ai boxului fie că nu, vă va capta cu siguranță

3

Filmul are premiera pe 09 septembrie și este distribuit de Forum Film.

Reclame

Un comentariu

  1. Silviu Pal · Septembrie 7, 2016

    Si mie mi-a placut mult filmul. Am avut emotii in multe momente si am simtit uneori chiar si lovituri ale boxerilor 😀

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s